SSC GD GK/GS Practice Set 7 : Asked in GD Exams

SSC GD GK/GS Practice Set 7 : Asked in GD Exams

SSC GD GK/GS Questions: Staff Selection Commission (SSC) has announced the examination for the upcoming recruitment, this examination will run from November 16 to December 15, so the candidates who are going to participate in the recruitment organized by the Staff Selection Commission and want to ensure their selection. Let them practice some main questions selected from the previous year question papers written by us and give a new dimension to your preparation.

ssc gd gk/gs questions

SSC GD GK/GS Practice Set 7

1. Wage fund theory was propounded by whom?

  • JB From
  • js mill
  • J.R. hicks
  • JM Keynes

Answer : 3

2. The cost of advertising is called

  • implicit cost
  • surplus cost
  • fixed cost
  • selling cost

Answer : 4

3. Pricing process is one of its features

  • capitalist economy
  • barter economy
  • mixed economy
  • socialist economy

Answer 1

4. Ministers in the Union Government take charge in the office during their Prasad.

  • Lok Sabha
  • President
  • Parliament
  • Prime minister

Answer: 2

5. The governor of an Indian state is appointed by

  • President of India
  • prime minister of India
  • Chief Justice of High Court
  • Chief Minister of the State

Answer 1

6. In which district is Mohenjodaro located?

  • larkana
  • montgomery
  • Sindh
  • Udhampur

Answer : 3

7. Tansen, the famous musician, was in his court?

  • Babar
  • Akbar
  • Humayun
  • Jahangir

Answer: 2

8. Who started the policy of state-kidnapping?

  • lord harding
  • robert clive
  • William Betting
  • Lord Halhousie

Answer : 4

9. Some activities like fencing, gathering and harvesting are related to,

  • care of lama
  • cotton cultivation
  • sheep rearing
  • poultry farming

Answer : 3

10. Where are rubber gardens found?

  • temperate forest
  • mountainous terrain
  • Polar Region
  • equatorial region

Answer 1

11. What is a micron equal to?

  • 0.1 mm
  • 0.01 mm
  • 0.001 mm
  • 0.0001 mm

Answer : 3

12. Itai-Itai disease is caused by the poisoning caused by?

  • Mercury (Mercury)
  • Arsenic (number)
  • cadmium
  • asbestos

Answer : 3

13. In which group is blue-green algae (moss) included?

  • eubacteria (eubacteria)
  • cyanobacteria (blue bacteria)
  • protozoa (primitive)
  • mold

Answer: 2

14. People with near-sightedness are advised to use

  • convex lens (convex lens)
  • Concave lens (concave lens)
  • Plano-convex lens (convex lens)
  • Plano-concave lens (even-concaveless)

Answer: 2

15. A light year is a unit of

  • Time
  • Distance
  • speed of light
  • light intensity

Answer: 2

16. ‘Bit’ refers to

  • binary informatics
  • bilingual information
  • binary terminal
  • binary numbers

Answer : 4

17. Iron is extracted from

  • hingul
  • hematite
  • bauxite
  • dolomite

Answer : 4

18. Which of the following gives blue color to glass?

  • cobalt oxide
  • copper occupant
  • iron oxide
  • nickel oxide

Answer 1

19. The tides in the sea are due to

  • sun effect
  • effect of moon
  • combined effect of sun and moon
  • gravitational force of earth and sun

Answer : 3

20. The north polar region (tundra) is

  • autumn forest
  • tropical rain forest
  • cold desert
  • hot desert

Answer : 3

21. In how many denominations Indian paper currency is printed at present?

Answer 1

22. Who is the Indian who shared the Nobel Peace Prize with Algor of the United States (US), representing an international organization?

  • Rajendra Pachauri
  • Vishwanath Subramanian
  • R. N. Tagore
  • Mother Teresa

Answer 1

23. Magsaysay Award for social service was started by

  • Indian government
  • UNO
  • ILO
  • government of philippines

Answer : 4

24. The sharing of Cauvery water is a dispute between

  • Karnataka and Andhra Pradesh
  • Tamil Nadu and Andhra Pradesh
  • Tamil Nadu and Karnataka
  • Karnataka and Maharashtra

Answer : 3

25. With which sport do you associate Rod Laver’s name?

  • field hockey
  • Football
  • water polo
  • lawn tennis

Answer : 4

Hope you liked this information given by us, bookmark the government alert for latest updates related to SSC GD Constable exam.

—-*Disclaimer*—–

this is an unedited and auto-generated supporting article of the syndicated news feed are actualy credit for owners of origin centers. intended only to inform and update you about Sakari naukri , result , UPSC , Exam Jobs etc. for Provides real or authentic news. also Original content may not have been modified or edited by Rojgar samachar team members.

Leave a Reply