UPTET 2021 Hindi Language Practice Set 3: Appearing in the Exam

UPTET 2021 Hindi Language Practice Set 3: Appearing in the Exam

UPTET Hindi Language Questions: The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28, in such a situation, the commission has also issued the admit card on November 19, 2021, if you want to download the admit card, you can download it from the official website or else. You can also download through the link given by us.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of 30 important questions related to the Hindi language subject, which can possibly come in the UPTET exam this year. Apart from this, you can make your preparation even stronger by practicing these Hindi language questions and get good marks in UPTET.

UPTET Hindi Language Questions

UPTET 2021 Hindi Language Practice Set 3

Question 01. What is the prefix in the word ‘Visitant’?

  • a
  • Abhay:
  • Abhi
  • Abhay:

Answer : 3

Question 02. What is the suffix in ‘delightful’?

  • unique
  • yea
  • Rum
  • yes

Answer 1

Question 03.

What is the essence of these poetic lines?

  • raudra rasa
  • bitter juice
  • terrible juice
  • Heroic

Answer 1

Question 04. “Shri Guru Charan Saroj Raj, Improve my mind and heart. Barnau Raghuvar Bimal Jasu, the one who gives fruit and chari ” I am in a hurry.

  • Doha
  • Sortha
  • rolla
  • Barwai

Answer 1

Question 05. The method of linguistics is not

  • the kindergarten
  • decali
  • Montessori
  • programmed instruction

Answer : 4

Question 06. It is believed that ‘the primary education of the child should be given in his mother tongue’

  • Montessori’s
  • Froebel’s
  • of Mahatma Gandhi
  • Kilpatrick’s

Answer : 3

Question 07. Grammar is not suitable for teaching

  • arrival system
  • misinterpretation system
  • incorporation system
  • classroom system

Answer : 4

Question 08. From where is the magazine ‘Anand Kadambini’ published?

  • Banaras
  • mirzapur
  • Allahabad
  • Lucknow

Answer: 2

Question 09. The composition of the primitive period is

  • nut
  • Deepshikha
  • Chhatrasal Decade
  • Khuman Raso

Answer : 4

Question 10. Objective statement comes in the lesson plan of teaching Hindi prose.

  • after foreknowledge
  • after the introduction question
  • after model reading
  • before reading silence

Answer: 2

Question 11. Acharya Ramchandra Shukla’s essay collection is

  • soil flower
  • chintamani
  • Moments said particles smiled
  • light festival

Answer: 2

Question 12. In which year Nationalist poet Ramdhari Singh ‘Dinkar’ was given ‘Jnanpith Award’ for ‘Urvashi’?

  • in 1971
  • in 1972
  • in 1973
  • in 1974

Answer: 2

Question 13. Who is called ‘Niramish’?

  • meatless food
  • desirous of salvation
  • nocturnal
  • ready to die

Answer 1

Question 14. The word ‘honey’ is

  • this much only
  • Tadbhav
  • indigenous
  • input

Answer : 4

Question 15. In what sense is ‘Vanitha’ used?

  • Forest
  • Woman
  • Book
  • Businessman

Answer: 2

Question 16. ‘Mukund’ is synonymous with

  • Vishnu
  • Shiv
  • Sun
  • Cupid

Answer 1

Question 17. “Kahe ri nalini tu kumhalani. Ke tere hi naali sarovar water”

Who is the creator of the line?

  • Joyce
  • Raidas
  • Kabir
  • Grandfather

Answer : 3

Question 18. The adverb form of ‘corrupt’ is

  • Flam
  • carpet
  • Kapoor
  • Cloth

Answer : 4

Question 19. Which of the following word pair is correct from the point of view of spelling?

  • wedding, spring
  • procession, spring
  • wedding, spring
  • procession, spring

Answer: 2

Question 20. ‘Semi-vowels’ are

  • Yeh, or
  • e.t.c. a.
  • l
  • sage

Answer 1

Question 21. The correct meaning of the phrase ‘the straw in the thief’s beard’ is

  • criminal scratching his beard
  • suspect a criminal
  • identify the offender
  • hiding the identity of the criminal

Answer: 2

Question 22. A term for the phrase ‘to keep repeating once said’ is

  • depot
  • foreword
  • backbone
  • Preface

Answer : 3

Question 23. In which category is the word ‘intelligent’ from the point of view of grammar,

  • Noun
  • Pronoun
  • Adjective
  • Action

Answer : 3

Question 24. Which factor is there in the sentence ‘Brick fell from the roof’?

  • apadan
  • relationship
  • tribunal
  • award

Answer 1

Question 25. The treaty of ‘surge’ is broken

  • mahat+urmi
  • great heat
  • Maha+Urmi
  • mahat+marmi

Answer: 2

Question 26. The opposite word of ‘Samashti’ is

  • Specific
  • Impolite
  • unconfirmed
  • individual

Answer : 4

Question 27. What is Plut Swar?

  • um
  • umm
  • aum
  • dse

Answer: 2

Question 28. The synonym of purpose is not

  • aim
  • For
  • planning
  • Objective

Answer : 3

Question 29. The antonym of ‘Riju’ is

  • Straightforward
  • Triangle
  • curve
  • Straight

Answer : 3

Question 30. In which of the following options, the direction of the adjective is incorrect?

  • represents two and a half fractions
  • second ordinance
  • that servant is not an adjective
  • twenty six integers

Answer : 3

Hope you have liked this information given by us, for every information related to UPTET exam, do bookmark the government alert.

—-*Disclaimer*—–

this is an unedited and auto-generated supporting article of the syndicated news feed are actualy credit for owners of origin centers. intended only to inform and update you about Sakari naukri , result , UPSC , Exam Jobs etc. for Provides real or authentic news. also Original content may not have been modified or edited by Rojgar samachar team members.

Leave a Reply