UPTET Child Development & Pedagogy Practice Set : In Exam

UPTET Child Development & Pedagogy Practice Set : In Exam

UPTET Child Development and Pedagogy Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28, for which the commission has also issued the admit card on November 19, 2021. In such a situation, the candidates who had applied online for this can now download their admit card through the official website.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of 30 important questions related to child development and pedagogy, which are very important in terms of your examination.

UPTET Child Development and Pedagogy Questions

Child Development & Pedagogy Practice Sets – No. of Questions 30

Question 1. Piaget is mainly known for the study of?

  • language development
  • sexual development
  • cognitive development
  • social development

answer : 3

Question 2. When training given to one part of the human body is transferred to another part, it is called

  • vertical transfer
  • horizontal transfer
  • bilateral transfer
  • none of these

answer : 3

Question 3. The score which appears most frequently in the given set of scores is called

  • multiple numbers
  • mean
  • median
  • Standard deviation

answer : 1

Question 4. By whom was the theory of obstetric adaptation propounded?

  • pavlov
  • skinner
  • thorndike
  • kohler

answer : 2

Question 5. Which of the following theory is related to Albert Bandura?

  • social learning theory
  • practical principle
  • cognitive theory of development
  • psycho-social theory of development

answer : 1

Question 6. The concept of mental age was given

  • bin-simon
  • by stern
  • Terman has
  • by Cyril Burt

answer : 1

Question 7. Which of the following is not a law of learning?

  • law of readiness
  • law of tension
  • law of effect
  • rule of practice

answer : 2

Question 8. Kohlberg’s theory is related to which of the following developments?

  • language development
  • social development
  • moral development
  • physical development

answer : 3

Question 9. In the feedback theory related to learning, Pavlov used

  • on the cat
  • on dog
  • on the monkey
  • on the mouse

answer : 2

Question 10. The theory of learning by understanding was propounded

  • by thorndike
  • by Kohler
  • Pavlov
  • by woodworth

answer : 2

Question 11. The process of initiating, continuing and regularizing work is

  • Inspiration
  • Sympathy
  • Learn
  • perception

answer : 1

Question 12. The way to reduce forgetfulness is

  • learning deficit
  • flawed method of learning
  • repetition of text
  • short attention span

answer : 3

Question 13. Anger and fear are types

  • of motivation
  • of momentum
  • give a hypothesis
  • of basic instinct

answer : 2

Question 14. The imitation of another person’s external behavior is

  • Learn
  • simulation
  • Imagination
  • Thinking

answer : 2

Question 15. If previous knowledge and experience help in new type of learning, then it is called

  • negative training transfers
  • positive training transfers
  • training transfer
  • Learn

answer : 2

Question 16. Failure to remember or recall what has been learned is called

  • Imagination
  • Commemoration
  • forgetfulness
  • Attention

answer : 3

Question 17. According to Terman, a child of 90-100 intelligence is considered

  • dull intellect
  • Common sense
  • superior intelligence
  • poor intelligence

answer : 2

Question 18. Hall’s theory explains which of the following?

  • nature of intelligence
  • role of motivation in learning
  • development of values
  • Adolescent Psychology

answer : 4

Question 19. Who among the following gave importance to the psycho-sexual development of human personality?

  • kamenius
  • hollingworth
  • Hall
  • Freud

answer : 4

Question 20. Who established the first psychology laboratory?

  • w wundt
  • sigmund freud
  • pavlov
  • Watson

answer : 1

Q21. Who laid the foundation of Gestalt psychology?

  • Franz Brentano
  • Max Wertheimer
  • Edgar Rubin
  • Kurt Levin

answer : 2

Question 22. Condensation theory is related to which of the following?

  • learning
  • motivation
  • Commemoration
  • creativity

answer : 3

Question 23. Field theory is the contribution of which of the following group?

  • behavioralists
  • of structuralists
  • of psychoanalysts
  • of Gestalts

answer : 4

Question 24. Bhatia battery is used to measure which of the following?

  • Persona
  • interest
  • Intelligence
  • Eligibility

answer : 3

Question 25. What was the concept of programmed learning?

  • solution
  • thorndike
  • skinner
  • Watson

answer : 3

Question 26. What is the relative permanent change in practical abilities that results from reinforced practice called?

  • learning
  • Motivation
  • Attitude
  • Eligibility

answer : 1

Question 27. Cognition is part of which theory of intelligence?

  • sampling theory
  • group factor theory
  • Guilford’s principle
  • fluid and crystallized theory

answer : 2

Question 28: The mental age of eight year old Sudhir is ten years, what is his intelligence?

answer : 4

Question 29. Which theory of emotion accepts the idea that emotional experience is based on emotional behaviour?

  • James-Lange Principle
  • hypothalamic principle
  • activation principle
  • motivation theory

answer : 1

Question 30. Emotional tension arising out of obstruction of any desire or need is called.

  • confrontation
  • Disappointment
  • Worry
  • the stress

answer : 2

Hope you have liked this information given by us, for every information related to UPTET exam, do bookmark the government alert.

—-*Disclaimer*—–

this is an unedited and auto-generated supporting article of the syndicated news feed are actualy credit for owners of origin centers. intended only to inform and update you about Sakari naukri , result , UPSC , Exam Jobs etc. for Provides real or authentic news. also Original content may not have been modified or edited by Rojgar samachar team members.

Leave a Reply