UPTET Environmental Studies Practice Set 2 : Before You Take The Exam

UPTET Environmental Studies Practice Set 2 : Before You Take The Exam

UPTET EVS Questions : The Uttar Pradesh Training Examination Regulator is going to conduct the UPTET exam on November 28, for which the commission has also issued the admit card on November 19, 2021. In such a situation, the candidates who had applied online for this can now download their admit card through the official website.

In such a situation, today, through this article, we will make you aware of 30 important questions related to Environmental Studies (EVS), which are very important in terms of your examination.

UPTET EVS Questions

UPTET Environmental Studies (EVS) Practice Set 2

Question 1. ‘Agmark’ is related to

  • by quality
  • from packaging
  • resourcefully
  • from production

Answer 1

Question 2. Water pollution by arsenic is highest

  • in Uttar Pradesh
  • in Madhya Pradesh
  • in Bihar
  • in West Bengal

Answer : 4

Question 3. Wildlife Protection Act was passed in

  • in the year 1960
  • in the year 1962
  • in the year 1972
  • in the year 1975

Answer : 3

Question 4. The process of making curd from milk is called

  • Photosynthesis
  • distillation
  • fermentation
  • sterilization

Answer : 3

Question 5. Fundamental duties have been taken from the constitution of which country?

  • Germany
  • United Kingdom
  • USA
  • ussr

Answer : 4

Question 6. Pole star is called

  • of the north star
  • of the southern star
  • of the eastern star
  • of the western star

Answer 1

Question 7. ‘Project Tiger’ was started in India

  • in the year 1972
  • in the year 1973
  • in the year 1981
  • in the year 1985

Answer: 2

Question 8. ‘Valley of Flowers’ is located at

  • in Jammu and Kashmir
  • in Himachal Pradesh
  • in Sikkim
  • in Uttarakhand

Answer : 4

Question 9. What is the total number of bones in an adult human?

Answer : 3

Q10. The headquarter of Greenpeace International is located at

  • in New York
  • in sydney
  • in amsterdam
  • in nagasaki

Answer : 3

Question 11. During the optical phase of photosynthesis, oxidation and reduction take place.

  • Water, NADP
  • NADPH2. CO 2
  • CO2. water
  • CO2. NADPH2

Answer 1

Question 12. What is not true with respect to LPG?

  • it is a clean fuel
  • It is of high calorific value.
  • it’s gonna burn with blue flame
  • it emits methane

Answer 1

Question 13. The Origin of Species is a creation of

  • Aristotle’s
  • Charles Darwin’s
  • Mendel’s
  • Robert Hook’s

Answer: 2

Question 14. Tropic of Capricorn is (c)

Answer : 3

Question 15. The headquarters of the International Court of Justice is located at

  • in Geneva
  • in The Hague
  • in new york
  • in paris

Answer: 2

Question 16. The Constituent Assembly adopted the National Anthem

  • 20 January 1950
  • 24 January 1950
  • on 21st May, 1949
  • on November 13, 1949

Answer: 2

Question 17. Where is the ‘Pushkar Mela’ organized?

  • Jaipur
  • Udaipur
  • Jodhpur
  • Ajmer

Answer : 4

Question 18. Which of the following ultraviolet rays is more harmful?

  • UV A
  • UV B
  • UV c
  • none of these

Answer 1

Question 19. Which of the following is not an abiotic component of the biosphere?

  • protein
  • soil
  • fungus
  • Phosphorus

Answer : 3

Q20. ‘Gir Lion Project’ is located at

  • in Gujarat
  • in Maharashtra
  • in Uttar Pradesh
  • in Madhya Pradesh

Answer 1

Question 21. What is meant by ‘WWF’?

  • world wide fund
  • world war fund
  • world wildlife fund
  • world watch fund

Answer : 3

Question 22. River Ganges originates from

  • from Aravalli range
  • from Ladakh Glacier
  • from Gangotri Glacier
  • from Milap Glacier

Answer : 3

Question 23. Which of the following agencies is mainly concerned with the measurement of pollution in India?

  • green tribunal
  • Central Pollution Control Board
  • central water commission
  • survey of india

Answer: 2

Question 24. ‘Cotopaxi’ is a waking volcano located.

  • in sicily
  • in Hawaii
  • in the Andes
  • in the rockies

Answer : 3

Question 25. By what name is the Tsangpo River of Tibet known in India?

  • Ganges
  • Yamuna
  • Brahmaputra
  • Indus

Answer : 3

Question 26. Grasslands are the highest level of consumers in the food chain of the region’s ecosystem.

  • Vegetarian
  • Non-vegetarian
  • bacteria
  • non vegetarian or vegan

Answer: 2

Question 27. The major level of the atmosphere, which is close to the earth’s surface, is

  • stratosphere
  • Troposphere
  • mid circle
  • ionosphere

Answer: 2

Question 28. How many permanent members in the United Nations Security Council?

Answer : 3

Q29. Sariska National Park is located at

  • in West Bengal
  • in Gujarat
  • In Rajasthan
  • in Assam

Answer : 3

Question 30. The main source of energy in an ecosystem is?

  • ATP
  • sunlight
  • DNA
  • RNA

Answer: 2

Hope you have liked this information given by us, for every information related to UPTET exam, do bookmark the government alert.

—-*Disclaimer*—–

this is an unedited and auto-generated supporting article of the syndicated news feed are actualy credit for owners of origin centers. intended only to inform and update you about Sakari naukri , result , UPSC , Exam Jobs etc. for Provides real or authentic news. also Original content may not have been modified or edited by Rojgar samachar team members.

Leave a Reply